| Sklep | Atesty | Moje serwisy | O mnie | Kontakt |

Strona główna

ZenThonic

Składniki ZenThonic

Bioenergia w ZenThonic

Glutation w ZenThonic

Opinie o ZenThonic

Historia mangostanu

Owoc bogów - mangostan

Ksantony w mangostanie

Mangostan a wartość ORAC

Działanie lecznicze

Autyzm a mangostan

Zastosowanie med. ludowej

Lekarze i naukowcy

Aktywność biologiczna

Wolne rodniki

Antyoksydanty

CaliVita International

Jak kupić

POWRÓT DO NATURALNYCH ŹRÓDEŁ WITALNEJ ("NIOSĄCEJ ŚWIATŁO") ENERGII


Strona 1 2 3 4 5 6 7

Rzeczywista kontrola Dr J. Frederic Templeman, rodzinny terapeuta z Georgia, autor niedużej książki o mangostanie, wspomina o 44 naukowych publikacjach na ten temat, lecz istnieje dokładnie 29 artykułów na temat Garcinia mangostana w PubMed, Amerykańskiej Narodowej Bibliotece Medycznych Bazy Danych zawierającej czternaście milionów cytatów. W sumie cztery z tych badań odnosi się do raka.

W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002). A zatem, mangostan dołączył do dosyć długiej listy składników naturalnego pochodzenia, które potencjalnie mogą wykazywać pewną aktywność przeciwnowotworową.

Jak dotychczas - te 29 artykułów nie stanowi bogactwa danych. Na przykład, na liści PubMed znajduje się ponad 230 artykułów na temat witaminy C i raka, z których 125 odsyła do prób klinicznych. Podobna liczba badań istnieje na temat witaminy E i raka. 835 badań o melatoninie i raku, i naprawdę imponująca 16000 o polisacharydach i raku, włączając 536 klinicznych prób i 277 randomizowanych kontrolowanych badań (RCTs). Jednak, musimy być sprawiedliwi. W zachodnim świecie, mangostan został wprowadzony dopiero niedawno, zatem nie może rywalizować z takimi nestorami jak witamina C lub E.

Do niedawna niewiele informacji naukowych dotyczących ksantonów było dostępnych w środowisku medycznym. Wiele badań klinicznych dotyczących tych substancji przeprowadzono od początku do końca na uniwersytetach i w ośrodkach badawczych w Azji. Dopiero ostatnio zaczęły one zwracać uwagę zachodnich naukowców.

Składniki odkryte w roślinach od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem badaczy nad rakiem. Nigdy nie wolno nam zapomnieć, że około jedna piąta wszystkich czynników chemioterapeutycznych - włączając winkrystynę, winblatynę, etopozyd, tenipozyd i taksol - ostatecznie pochodzi ze źródeł roślinnych. Wielu z nich zajęło dużo czasu, by przejść przez procesy regulacyjne, ponieważ trudno jest zdobyć fundusze na poważne badania w zakresie medycyny botanicznej.

Bez przesady możemy stwierdzić, że naturalnie przygotowane soki owocowe są źródłem zdrowia, lecz stan zdrowia można zachować łącząc wiele czynników, zarówno dziedzicznych, jak i środowiskowych.

INNE ORGANICZNE JAGODY - SKŁADNIKI ZENTHONIC

ZenThonic to opatentowana mieszanka owocowa, zawierająca wysuszone w niskiej temperaturze koncentraty soków z borówki, żurawiny, jabłka, wiśni i gruszki, malin, truskawek. Jest to pełen mocy koncentrat odżywczy.

Jagody to jedne z najbogatszych, naturalnych źródeł antyoksydantów. Uprawiane w sposób naturalny borówki, truskawki, maliny i jeżyny zawierają silne, zwalczające choroby fitoskładniki takie jak kwas elagowy, kwercetynę, witaminę C i antocyjaniny. Jagody są również bogate w błonnik.

Tak jak kiedyś cebula i jabłka, tak obecnie wiele gatunków jagód są cenione jako dobre źródło flawonoidu - kwercetyny. Flawonoidy są potężnymi, rozpuszczalnymi w wodzie składnikami, nie wytwarzanymi przez organizm. Służą do zwalczania oksydacji - procesu, w którym gromadzone są uszkadzające komórkę wolne rodniki.

Kwercytyna jest dobrze znana jako substancja zapobiegająca utlenianiu cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy i ostatecznie chorób serca. Wykazano, że jej antyoksydacyjna siła poprawia wzrok i zapobiega zaćmie.

Według wyników stosunkowo niedawno przeprowadzonego badania, opublikowanych w The European Journal of Clinical Nutrition, u 20 mężczyzn, którym przez osiem tygodni codziennie dodawano do diety 100 g czarnej porzeczki, borówki i czarnej borówki, poziom kwercetyny we krwi zwiększył się od 32 do 51 % w porównaniu z grupą kontrolną 20 mężczyzn, którzy pozostawali na zwykłej diecie.

Do chwili obecnej wydaje się, że najlepiej poznanym jagodowym źródłem kwercetyny są żurawina, borówka i czarna porzeczka. Ponieważ gotowanie i nieumiejętne mrożenie soków z jagód może niszczyć wiele antyoksydantów, najlepsze jest jedzenie ich w świeżej postaci, najbardziej bogatej w składniki odżywcze.

OWOCE O WYSOKIM WSKAŹNIKU ORAC

Naturalna ochrona komórkowa

Badania wykazały, że wiele chorób degeneracyjnych jest bezpośrednim efektem uszkodzenia wolnorodnikowego w organizmie. Uważa się, że wolne rodniki są głównym elementem w progresji starzenia i chorób. Łatwo można uniknąć destrukcji zdrowych komórek poprzez dodanie do swojej codziennej diety substancji antyoksydacyjnych.

W dzisiejszym, szybko kroczącym świecie praktycznie niemożliwe jest uzyskanie takiego stężenia składników odżywczych, które pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na te substancje. Produkt ZenThonic, złożony z Garcinia mangostana i opatentowanej mieszanki owoców jest suplementem diety, który może pomóc nam osiągnąć stan pełnego zdrowia na poziomie komórkowym.

W Uniwersytecie Tufts w Bostonie są prowadzone testy zwane ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność absorpcji rodników tlenowych), które mierzą in vitro zdolność żywności, osocza krwi i właściwie każdej substancji do neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Badania w the Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia organizmu, zwłaszcza mózgu. Początkowe dowody wskazują, że ta aktywność antyoksydacyjna przekłada się na zwierzęta, chroniąc komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności ORAC, takiej jak szpinak, truskawki i borówki, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się u szczurów w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych szczurów w średnim wieku do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Wartości ORAC owoców i warzyw obejmują tak szeroki zakres, że zjadając tylko te o najniższych wartościach, można osiągnąć wartość ORAC rzędu 1300 jednostek. Lub, jedząc siedem rodzajów owoców z wysokimi wartościami ORAC, całkowita pojemność ORAC może sięgnąć 6000 jednostek ORAC. Np., sama jedna filiżanka borówek dostarcza 3200 jednostek ORAC. Na podstawie dotychczasowych dowodów, eksperci w USDA i Tufts University sugerują, że należy zwiększyć dzienne spożycie od 3000 do 5000 jednostek ORAC, by mieć znaczący wpływ na pojemność antyoksydacyjną osocza i tkanek.

AKTYWNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA OWOCÓW (klasyfikacja według naukowców z USDA Tufts University)

OWOC WYNIK ORAC

  • Mangostan 17 000 - 24 000*
  • Suszone śliwki 5770
  • Rodzynki 5770
  • Borówki 2400
  • Czarne jagody 2036
  • Truskawki 1546
  • Maliny 1220
  • Śliwki 949
  • Pomarańcze 750
  • Czerwony grejpfrut 483
  • Jabłka 218
  • Gruszki 134

Według naukowców z The Center of Aging w Tufts suszone śliwki mogą stanowić ważną obronę przed procesem starzenia się i związanymi z nim chorobami, Ich antyoksydacyjne wartości ORAC wyniosły 5770. A, jak cytowano wcześniej - mangostan ma wartość ORAC 17000 - 24000. Potrzebne są badania epidemiologiczne i kliniczne, jak również dane empiryczne, żeby potwierdzić prawdziwe korzyści tych niezwykłych wyników ORAC.

Połączenie owoców (naturalnych antyoksydantów) w Zenthonic ma silne właściwości wzmacniające. Wspomniane wcześniej wyniki obszernej analizy ORAC (Zdolność Absorpcji Rodników Tlenowych) przeprowadzonej w Uniwersytecie Tufts w Bostonie wykazują na silne właściwości tych ekstraktów owocowych, chroniące komórki i ich składniki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykazano również, że pomagają zwolnić procesy związane ze starzeniem się całego organizmu, szczególnie mózgu. Odkryto, że żywność z wysokim ORAC podnosi pojemność antyoksydacyjną ludzkiej krwi o 10 - 25%, pomagając zwiększyć zdolność uczenia się i zapobiegać utracie długoterminowej pamięci.

Właściwości pojedynczych składników owocowych

Ekstrakt z jabłka - zawiera wysoko biodostępne polifenolowe antyoksydanty, które mogą odgrywać kluczową rolę w zwalnianiu procesów degeneracyjnych, związanych ze starzeniem, jak również phloridzin, który pomaga w zarządzaniu poziomem cukru.

Ekstrat z borówki - badania wykazały, że antyoksydanty w borówkach pomagają zmniejszyć absorpcję glukozy w jelitach, zwiększają metabolizm glukozy, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, zmniejszają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki i pomagają w profilaktyce chorób degeneracyjnych. Silne antyoksydanty, włączając odkryte w borówkach kwasy chlorogenowy i kawowy , może zwolnić skutki starzenia powiązane z neurodegeneracją.

Żurawina - od niepamiętnych czasów zakonnice polecały żurawinę jako lek w infekcjach układu moczowego, chociaż nie posiadały wiedzy na temat jej głównych składników. Marvan i Nagel udokumentowali, że ekstrakt z żurawin jest skuteczny, lecz co jeszcze ważniejsze, ujawnili, że fioletowo-czerwono-niebieskawe barwniki - proantocyjanidyny i flawonole - są głównymi czynnikami przeciwbakteryjnymi w tym ekstrakcie. Oprócz już opisanych mechanizmów, bioflawonoidy są częściowo metabolizowane w przewodzie pokarmowym do pewnych kwasów organicznych takich jak kwas fenylooctowy i fenylopropionowy, które wykazują aktywność przeciwbakteryjną przeciw szerokiej gamie różnych mikroorganizmów. Podobne efekty dostrzeżono w różnej klasie metabolitów flawonoidowych: fenylo-gamma-walerolaktonach.

Ekstrakt z grejpfruta - wykorzystujący cały owoc, skórkę i nasiona, zawiera silne antyoksydanty, m. in. proantocyjanidyny.

Wyciąg z malin - obfity w witaminę C, błonnik i kwas elagowy - naturalnie występujący fenol, który pomaga neutralizować substancje wywołujące guzy, zmniejsza wady wrodzone, sprzyja gojeniu się ran i zapobiega chorobom serca.

Kwas elagowy - jest zagęszczonym dimerowym produktem kwasu galusowego (kwas 3,4,5 - trzyhydroksybenzoesowy), obecnym w owocach, zwłaszcza w malinach. Chroni DNA przed strukturalną degradacją i nasila aktywność komórek wątrobowych, neutralizujących karcinogeny. Kwas elagowy indukuje enzymy wątrobowe II fazy odtruwania komórkowego (np. glukuronylotransferazę, transferazę glutationową, sulfotransferazę, acetylotransferazę, metylotransferazę), które neutralizują aktywne karcinogeny. Udowodniono, że kwas elagowy łączy się z DNA i zapobiega jego strukturalnej degradacji pod wpływem czynników mutagennych. W ten sposób, zapobiegając ich transformacji do kancerogenów na poziomie cytochromu P450 - kwas elagowy chroni struktury DNA przed uszkodzeniem i nasila funkcje naprawcze niespecyficznych endonukleaz. Ponadto zwiększa aktywność przeciwnowotworową komórek wątrobowych.

Błonnik - spożycie włókna pokarmowego z takich źródeł jak odpowiednio przygotowane nasiona, warzywa strączkowe, ziarna i owoce jest niezmierne ważne. Dr Dennis Burkitt był pierwszą osobą, która doniosła o ważności spożywania odpowiednich ilości włókna pokarmowego. W czasie jego podróży dookoła świata, dr Burkitt odkrył, że tubylcy, którzy spożywają wysokie ilości błonnika od 35 do 75 g dziennie, nie chorowali na wiele współczesnych chorób, włączając zaparcia, hemoroidy, zespół jelita nadwrażliwego, choroby serca, zapalenia i inne.

Podsumowanie

ZenThonic zawiera ekstrakty owoców, które:

  • pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie
  • mogą spowalniać procesy związane ze starzeniem
  • pomagają chronić przed uszkodzeniem oksydacyjnym
  • zwiększają biodostępność substancji odżywczych

KONKLUZJA

Pamiętaj, organizm ma naturalną tendencję do ochrony przed chorobami i zachowania zdrowia. Ta naturalna wewnętrzna stabilność nazywana jest "homeostazą". Jej zaburzenie może doprowadzić do powstania choroby. W poszukiwaniu dobrego stanu zdrowia warto więc skorzystać z pomocy metod, potwierdzonych naukowo.

Biologicznie aktywna żywność i biologicznie aktywne suplementy - takie jak ZenThonic, Ocean 21, Polinesian Noni Juice, Nopalin, Rhodiolin, Green Care, Spirulina Max i inne, łącznie z urządzeniem BioHarmonex - zostały stworzone po to, by poprawić bioinformatykę organizmu, przywracając w ten sposób jego homeostazę i skuteczność określonych procesów biologicznych. Jeśli procesy biologiczne są bardziej skuteczne, wtedy prawdopodobnie organizm będzie w stanie zachować zdrowie, ochronić się przed chorobami i przedwczesnym starzeniem.


Tłumaczenie:


Lek. med. Małgorzata Miktus


"BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY" prof. dr n. med. Valerii Szedlak-Vadocz

Strona 1 2 3 4 5 6 7

|| Gronkowiec || Noni - zachowaj zdrowie || Odchudzanie || Oczyszczanie organizmu || Nowotwór || Sklep natura ||