Strona główna
ZenThonic
Składniki ZenThonic
Bioenergia w ZenThonic
Glutation w ZenThonic
Opinie o ZenThonic
Historia mangostanu
Owoc bogów - mangostan
Ksantony w mangostanie
Mangostan a wartość ORAC
Działanie lecznicze
Autyzm a mangostan
Zastosowanie med. ludowej
Lekarze i naukowcy
Aktywność biologiczna
Wolne rodniki
Antyoksydanty
CaliVita International
Jak kupić
|
Ksantony to aktywne fenole roślinne, uznane za najpotężniejsze antyoksydanty znane w świecie przyrody.
Ostatnie badania przeprowadzone w środowisku naukowym potwierdzają trend poświęcenia większej uwagi roślinom egzotyczntm. Dlaczego? Z powodu fascynujących, biologicznie aktywnych właściwości zawartych w nich składników zwanych ksantonami.
Spośród ponad 200 poznanych obecnie ksantonów występujących w środowisku naturalnym, około 40 znajduje się w owocu mangostanu,
czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie. Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu.
Liczne badania naukowe potwierdzają tezę, że skoncentrowana dawka pochodzących z mangostanu ksantonów jest źródłem jego wielorakich korzyści zdrowotnych.
Ksantony w mangostanie:
- 1,3, 6,7 - czterohydroksyksanton
- 2,4, 5 - trihydroksy-1-metoksyksanton
- 1,2, 3,4, 5,8 -tetraoxygenated xanthone
- 3 - methylbut - 2 - enyl xanthone
- Garcinone A, B, C, D, E
- Gartanina
- 8-deoxygartanina
- 5,9 - dwuhydroksy - 2,2 - dwumetylo - 8 -metoksy- 7
- Kalabaksanton
- Demetylokalabaksanton
- Isomangostin 1
- I-izomangostyna
- 3-izomangostyna
- uwodniona 1-izomangostyna
- BR - ksanton - A
- 2,3, 4,6 - pięciohydroksybenzofenon (malakuryna)
- Alfa mangostyna
- Beta mangostyna
- Mangostanol
- Mangostanol
- Garcimangoson A, B, C
- Ksantony mangostenonu A
Ksantony posiadają liczne właściwości bioaktywne. Kilka przeprowadzonych doświadczeń labolatoryjnych wykazało oddziaływanie ksantonów na różne gatunki bakterii, jak np. Staphylococcus aureus, Interoccocci, Salmonella, Helicobakter pylori oraz Enterococci.
Utlenianie cholesterolu krążącego w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL) jest pierwszym krokiem w tworzeniu się płytki miażdżycowej. Jest to podstawową przyczyną zawałów mięśnia sercowego oraz udarów mózgu. Badanie in vitro przeprowadzone przez jednego z australijskich kardiologów wykazało, że alfa - mangostyna , jeden z ksantonów mangostanu hamuje utlenianie LDL.
W innym badaniu okazało się, że gamma - mangostyna wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witamina E, która jest uznawana za jeden z ważniejszych antyoksydantów. Wyniki kolejnych doświadczeń przeprowadzonych w Singapurze wykazały, że spośród 27 badanych owoców, działanie antyoksydacyjne mangostanu jest jednym z najbardziej skutecznych.
W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002).
Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a występując razem działają synergicznie wspierając zdrowie całego organizmu. Ksantony są przedmiotem badań pod kątem wielu właściwości leczniczych tj: stabilizacja flory bakteryjnej, utrzymywanie sprawności układu odpornościowego, elastyczności stawów, pozytywnego wpływu na stan psychiczny...
Polifenole i katechiny to silne antyoksydanty i czynniki antynowotworowe.
Polisacharydy odpowiedzialne są za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu.
Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy przebieg przemiany materii i energii w organizmie
W niektórych regionach świata popularność mangostanu jest tak duża, że często określa się go mianem "nektar bogów"
Nasuwa się więc prosty wniosek: Mangostan powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka !
|