| 
						Strona główna
					 
						ZenThonic
					 
						Składniki ZenThonic
					 
						Bioenergia w ZenThonic
					 
						Glutation w ZenThonic
					 
						Opinie o ZenThonic
					 
						Historia mangostanu
					 
						Owoc bogów - mangostan
					 
						Ksantony w mangostanie
					 
						Mangostan a wartość ORAC
					 
						Działanie lecznicze
					 
						Autyzm a mangostan
					 
						Zastosowanie med. ludowej
					 
						Lekarze i naukowcy
					 
						Aktywność biologiczna
					 
						Wolne rodniki
					 
						Antyoksydanty
					 
						CaliVita International
					 
						Jak kupić
					 | Ksantony to aktywne fenole roślinne, uznane za najpotężniejsze antyoksydanty znane w świecie przyrody.
 
						Ostatnie badania przeprowadzone w środowisku naukowym potwierdzają trend poświęcenia większej uwagi roślinom egzotyczntm. Dlaczego? Z powodu fascynujących, biologicznie aktywnych właściwości zawartych w nich składników zwanych ksantonami.
					 ![[Rozmiar: 71180 bajtów]](images/ksant.gif) Spośród ponad 200 poznanych obecnie ksantonów występujących w środowisku naturalnym, około 40 znajduje się w owocu mangostanu,
						czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie.
  Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu.
					 
						Liczne badania naukowe potwierdzają tezę, że skoncentrowana dawka pochodzących z mangostanu ksantonów jest źródłem jego wielorakich korzyści zdrowotnych.
					 
						Ksantony w mangostanie:
					 
						1,3, 6,7 - czterohydroksyksanton2,4, 5 - trihydroksy-1-metoksyksanton1,2, 3,4, 5,8 -tetraoxygenated xanthone3 - methylbut - 2 - enyl xanthoneGarcinone A, B, C, D, EGartanina8-deoxygartanina5,9 - dwuhydroksy - 2,2 - dwumetylo - 8 -metoksy- 7KalabaksantonDemetylokalabaksantonIsomangostin 1I-izomangostyna3-izomangostynauwodniona 1-izomangostynaBR - ksanton - A2,3, 4,6 - pięciohydroksybenzofenon (malakuryna)Alfa mangostynaBeta mangostynaMangostanolMangostanolGarcimangoson  A, B, CKsantony mangostenonu A 
						Ksantony posiadają liczne właściwości bioaktywne. Kilka przeprowadzonych doświadczeń labolatoryjnych wykazało oddziaływanie ksantonów na różne gatunki bakterii, jak np. Staphylococcus aureus, Interoccocci, Salmonella, Helicobakter pylori oraz Enterococci.
					 
						Utlenianie cholesterolu krążącego w lipoproteinach o niskiej gęstości (LDL) jest pierwszym krokiem w tworzeniu się płytki miażdżycowej. Jest to podstawową przyczyną zawałów mięśnia sercowego oraz udarów mózgu. Badanie in vitro przeprowadzone przez jednego z australijskich kardiologów wykazało, że alfa - mangostyna , jeden z ksantonów mangostanu hamuje utlenianie LDL.
					 
						W innym badaniu okazało się, że gamma - mangostyna wykazuje silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witamina E, która jest uznawana za jeden z ważniejszych antyoksydantów. Wyniki kolejnych doświadczeń przeprowadzonych w Singapurze wykazały, że spośród 27 badanych owoców, działanie antyoksydacyjne mangostanu jest jednym z najbardziej skutecznych.
					 
						W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych. Wydaje się również (na podstawie ograniczonych danych), że składniki występujące w znacznych ilościach w mangostanie mogą hamować szkodliwe enzymy COX1 i COX2 oraz mogą również wywoływać zaprogramowaną śmierć komórki (apoptozę) w nieprawidłowych komórkach (Ho 2002).
					 
						Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a występując razem działają synergicznie wspierając zdrowie całego organizmu. Ksantony są przedmiotem badań pod kątem wielu właściwości leczniczych tj: stabilizacja flory bakteryjnej, utrzymywanie sprawności układu odpornościowego, elastyczności stawów, pozytywnego wpływu na stan psychiczny...
					 
						Polifenole i katechiny to silne antyoksydanty i czynniki antynowotworowe.
						Polisacharydy odpowiedzialne są za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu.
						Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy przebieg przemiany materii i energii w organizmie
					 
						W niektórych regionach świata popularność mangostanu jest tak duża, że często określa się go mianem "nektar bogów"
					 
						Nasuwa się więc prosty wniosek: Mangostan powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka !
					 |