| 
						Strona główna
					 
						ZenThonic
					 
						Składniki ZenThonic
					 
						Bioenergia w ZenThonic
					 
						Glutation w ZenThonic
					 
						Opinie o ZenThonic
					 
						Historia mangostanu
					 
						Owoc bogów - mangostan
					 
						Ksantony w mangostanie
					 
						Mangostan a wartość ORAC
					 
						Działanie lecznicze
					 
						Autyzm a mangostan
					 
						Zastosowanie med. ludowej
					 
						Lekarze i naukowcy
					 
						Aktywność biologiczna
					 
						Wolne rodniki
					 
						Antyoksydanty
					 
						CaliVita International
					 
						Jak kupić
					 | ZENTHONIC-MANGOSTAN-GLUTATION-KSANTONY-OCHRONA KOMÓRKI, KONCENTRACJA, WŁAŚCIWOŚCI ODTRUWAJĄCE, TRAWIENIE
 
Garcinia manostana L., (mangostan) - jeden z najbardziej zachwalanych i darzonych szacunkiem owoców tropikalnych z rodziny Guttiferae.
  
Owoc mangostanu, wielkości małego jabłka (3.4 - 7.5 cm średnicy), wyrasta z kielicha kwiatu na końcu łodygi, z czterema do ośmiu trójkątnymi, płaskimi pozostałościami znamienia w rozetce w szczycie. Jest okrągły i gładki, barwy ciemnofioletowej do czerwono fioletowej. Twarda skórka, grubości 6 -10 mm, jest czerwona w przekroju poprzecznym, od wewnątrz fioletowo-biała. Zawiera gorzki żółty lateks i fioletowy, plamiący sok. Pod skórką znajduje się od 4 do 8 trójkątnych części śnieżnobiałego, soczystego, miękkiego miąższu (w istocie osłonki nasion). Owoc może być bezpestkowy lub posiadać od 1 do 5 w pełni rozwiniętych nasion, owalno - prostokątnych, nieco spłaszczonych, 2,5 cm długich i 1,6 cm szerokich, które przylegają do miąższu. Osoby które skosztowały owoc mangostanu, uważają go za jeden z najsmaczniejszych owoców na świecie.
  
Plantacje uprawy drzewa z gatunku dziurawcowatych mieszczą się głównie w Azji południowo - wschodniej. Sadzonki są trudne w rozmnażaniu i wrażliwe na temperatury. Te które się rozmnożą to wiecznie zielone drzewa w pełni wzrostu osiągające do 25 m wys. 
  
Rośliny te uważa się za "ultratropikalne" - nie tolerują temperatury poniżej 4,44 °C, ani powyżej 37,78 °C. Sadzonki giną w temperaturze 7,22 °C. 
  
Skórka owocu nie jest raczej spożywana ze względu na swój cierpki smak, ale zawiera najwięcej zdrowotnych składników, dlatego też suszy się ją, aby później sproszkować i użyć jako medykament na różne dolegliwości. Dodaje się ją do różnych naturalnych leków połączonych z mangostanem.
  
Ostatnie badania przeprowadzone w środowisku naukowym potwierdzają trend poświęcenia większej uwagi roślinom egzotyczntm. Dlaczego? Z powodu fascynujących, biologicznie aktywnych właściwości zawartych w nich składników zwanych ksantonami. 
  
Spośród ponad 200 poznanych obecnie ksantonów występujących w środowisku naturalnym, około 40 znajduje się w owocu mangostanu. Liczne badania naukowe potwierdzają tezę, że skoncentrowana dawka pochodzących z mangostanu ksantonów jest źródłem jego wielorakich korzyści zdrowotnych. 
  
Ksantony,    to nie jedyne składniki owocu mangostanu. Zawiera on również: polifenole i katechiny - silne antyoksydanty i czynniki przeciwnowotworowe, polisacharydy (działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie), a także potas, wapń, Fosfor,żelazo,witaminy B1, B2, B6, C.
  
Na podstawie dostępnych badań śmiało można stwierdzić, że owoc mangostanu jest obecnie najpotężniejszym ze znanych produktów wspomagającym leczenie, pomagającym zachować stan dobrego zdrowia i kondycję.
  
Co najważniejsze, owoc mangostanu w produktcie ZenThonic jest naturalny, a więc w 100% bezpiecznym, zawiera liofilizowany miąższ i liofilizowaną skórkę mangostanu, czym różni się od innych podobnych produktów znajdujących się na rynku w postaci pasteryzowanej. |