|Sklep|Atesty|Moje serwisy|O mnie|Kontakt|

Strona główna

ZenThonic

Składniki ZenThonic

Bioenergia w ZenThonic

Glutation w ZenThonic

Opinie o ZenThonic

Historia mangostanu

Owoc bogów - mangostan

Ksantony w mangostanie

Mangostan a wartość ORAC

Działanie lecznicze

Autyzm a mangostan

Zastosowanie med. ludowej

Lekarze i naukowcy

Aktywność biologiczna

Wolne rodniki

Antyoksydanty

CaliVita International

Jak kupić

Ksantony w mangostanie:


Strona1234567

  • 1,3,6,7 - czterohydroksyksanton
  • 2,4,5 - trihydroksy-1-metoksyksanton
  • 1,2,3,4,5,8 - tetraoxygenated xanthone
  • 3-methylbut-2-enyl xanthone garcinon A, B, C, D, E
  • gartanina
  • 8-deoksygartanina
  • 5,9 - dwuhydroksy - 2,2 -dwumetylo - 8 - metoksy - 7
  • kalabaksanton
  • demetylokalabaksanton
  • 1-izomangostyna
  • 3-izomangostyna
  • uwodniona 1-izomangostyna
  • BR-ksanton-A
  • 2,3,4,6-pięciohydroksybenzofenon (malakuryna
  • )
  • alfa mangostyna
  • beta mangostyna
  • gamma mangostyna
  • mangostanol
  • garcimangoson A, B, C
  • ksantyny mangostenonu A

To, co jest niezwykłe, to fakt, że mangostan - nie tylko wewnętrzny miąższ, ale cały owoc - jest jednym z najlepiej poznanych źródeł tych korzystnych ksantonów. Skórka mangostanu jest szczególnie bogata w ksantony, które reprezentują następną generację silnych fitoskładników; fitoskładników, które zmienią przyszłość suplementów diety.

Dr Morton donosi, że "skórka częściowo dojrzałych owoców dostarczapolihydroksyksantonową pochodnąokreślanąmangostyną(również beta-mango-styną). W pełni dojrzałe owoce zawierają ksantony, gartaninę, 8-dezoksygartaninę i normangostynę."

Według bibliografii stron internetowych: "W przyrodzie istnieje ponad 200 ksantonów. Każdy ksanton może mieć specyficzny wpływ na organizm. Niezwykłe w mangostanie jest to, że w skórce zidentyfikowano ponad 40 ksantonów, czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie. Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu."

Niewątpliwą prawdą jest, że w mangostanie znajduje się wiele ksantonów. W rzeczywistości, według the Merck Indem (11 edycja, str. 5613), pierwszą naukowo określoną substancją pochodzącą z mangostanu, byłksanton mangostyna. Został wyizolowany przez niemieckiego lekarza nazywanegoSchmidw 1855 r. W 1979 r. odkryto, że mangostyna posiada przeciwzapalne i przeciwwrzodowe właściwości u szczurów (Shankaranarayan 1979). Chociaż ksantony mangostanu są znane od prawie 150 lat, wciąż w PubMed znajduje się tylko 19 artykułów dotyczących tych ksantonów, żaden z nich nie mówi o zastosowaniu ksantonów w leczeniu ludzkich chorób. Lecz bądźmy szczerzy! Szkolna medycyna jest zwykle bardzo konserwatywna pod względem klinicznego testowania substancji, jeszcze nie zadeklarowanych jako oficjalne leki.

Jednak ksantony to nie jedyne aktywne substancje w mangostanie.Polifenole i katechiny, silne antyoksydanty i czynniki przeciwnowotworowe, również są obecne w znaczących ilościach. Inne kluczowe składniki - polisacharydy są odpowiedzialne za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Na koniec, w owocu można również odnaleźć potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy B1, B2, B6 i C.

Bardziej kompletną listę składników podano w zawierającej dużo informacji Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych etnobotanika doktoraJamesa Duke(Duke 2004).Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest prawdopodobnie głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim.

W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych naukowców, którzy mogliby zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin.

Dr Duke, opierając się na swoich lub innych naukowców badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu, podając również ich dzienne dawki. Pełna lista korzyści jest niewyobrażalna - zawiera 138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:

  • antylipemiczne (obniża LDL)
  • antyhypertensyjne (obniża ciśnienie tętnicze)
  • zapobiegające miażdżycy
  • kardioprotekcyjne (chroni mięsień sercowy
  • )
  • hipoglikemiczne (obniżający poziom cukru we krwi)
  • zmniejszające otyłość (naturalna utrata masy ciała)
  • działanie przeciw parkinsonizmowi i chorobie Alzheimera, korzystny w innych postaciach otępienia
  • przeciwdepresyjne, przciwlękowe, w tej samej kategorii botanicznej jak dziurawiec
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe, stosowane do wspomagania leczenia zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy wywołanej przez dematofity, trądzika
  • przeciwzapalne
  • przeciwgorączkowe
  • immunostymulujące
  • przeciwbiegunkowe
  • zapobiegające jaskrze i zaćmie
  • przeciwnowotworowe
  • zapobiegające starzeniu się

Mangostan a wartości ORAC

ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych) - to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria i opublikowane w naukowych czasopismach. Według referencji pewnych stron internetowych, mangostan posiada ORAC od17000 do 24000!Dla porównania - wartość ORAC 100 gram suszonych śliwek wynosi 5770. Dotychczas suszone śliwki miały opinię prawdziwego mistrza ORAC.

Według doktora Ronalda Priori zThe US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts: "zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów nawet o 15 - 20%".

Strona1234567

|| Gronkowiec || Noni - zachowaj zdrowie || Odchudzanie || Oczyszczanie organizmu || Nowotwór || Sklep natura ||