| Sklep | Atesty | Moje serwisy | O mnie | Kontakt |

Strona główna

ZenThonic

Składniki ZenThonic

Bioenergia w ZenThonic

Glutation w ZenThonic

Opinie o ZenThonic

Historia mangostanu

Owoc bogów - mangostan

Ksantony w mangostanie

Mangostan a wartość ORAC

Działanie lecznicze

Autyzm a mangostan

Zastosowanie med. ludowej

Lekarze i naukowcy

Aktywność biologiczna

Wolne rodniki

Antyoksydanty

CaliVita International

Jak kupić

ZENTHONIC-MANGOSTAN-GLUTATION-KSANTONY-OCHRONA KOMÓRKI, KONCENTRACJA, WŁAŚCIWOŚCI ODTRUWAJĄCE, TRAWIENIE


INNE ORGANICZNE JAGODY - SKŁADNIKI ZENTHONIC

Strona 1 Strona 2

ZenThonic to opatentowana mieszanka owocowa, zawierająca wysuszone w niskiej temperaturze koncentraty soków z borówki, żurawiny, jabłka, wiśni i gruszki, malin, truskawek. Jest to pełen mocy koncentrat odżywczy.

[Rozmiar: 7487 bajtów] Jagody to jedne z najbogatszych, naturalnych źródeł antyoksydantów. Uprawiane w sposób naturalny borówki, truskawki, maliny i jeżyny zawierają silne, zwalczające choroby fitoskładniki takie jak kwas elagowy, kwercetynę, witaminę C i antocyjaniny. Jagody są również bogate w błonnik.

Tak jak kiedyś cebula i jabłka, tak obecnie wiele gatunków jagód są cenione jako dobre źródło flawonoidu - kwercetyny.

Flawonoidy są potężnymi, rozpuszczalnymi w wodzie składnikami, nie wytwarzanymi przez organizm. Służą do zwalczania oksydacji - procesu, w którym gromadzone są uszkadzające komórkę wolne rodniki.

Kwercytyna jest dobrze znana jako substancja zapobiegająca utlenianiu cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy i ostatecznie chorób serca. Wykazano, że jej antyoksydacyjna siła poprawia wzrok i zapobiega zaćmie.

Według wyników stosunkowo niedawno przeprowadzonego badania, opublikowanych w The European Journal of Clinical Nutrition, u 20 mężczyzn, którym przez osiem tygodni codziennie dodawano do diety 100 g czarnej porzeczki, borówki i czarnej borówki, poziom kwercetyny we krwi zwiększył się od 32 do 51 % w porównaniu z grupą kontrolną 20 mężczyzn, którzy pozostawali na zwykłej diecie.

Do chwili obecnej wydaje się, że najlepiej poznanym jagodowym źródłem kwercetyny są żurawina, borówka i czarna porzeczka. Ponieważ gotowanie i nieumiejętne mrożenie soków z jagód może niszczyć wiele antyoksydantów, najlepsze jest jedzenie ich w świeżej postaci, najbardziej bogatej w składniki odżywcze.

Fragmenty opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY" prof. dr n. med. Valerii Szedlak-Vadocz

Strona 1 Strona 2

|| Gronkowiec || Noni - zachowaj zdrowie || Odchudzanie || Oczyszczanie organizmu || Nowotwór || Sklep natura ||